Kada si dopustite zaroniti u cijelo svoje biće, otkrit ćete sve što vam je potrebno kako biste kreirali život kakav želite.

Sve što trebate nalazi se unutar vas.

Violeta Vran radi na polju coachinga, stylinga i designa.

Kako je i sama neprestano na putu osobnog napretka i razvoja, sve svoje nove spoznaje i iskustva dijeli sa onima koji žele isto za sebe, ali na svoj način.

 

 

 

***

 

Hrvatsko društvo za life coaching (dalje u tekstu: HDLC) Kako biste sebe opisali, tko ste vi ustvari?

U najkraćim crtama − žena koja iznad svega voli pomagati ženama da prepoznaju svoje snage i prednosti, te da se osjećaju lijepo i privlačno.

 

HDLC: Kada se javio interes za kreiranje i šivanje odjeće?

Još u osnovnoj školi počela sam izrađivati odjeću za sebe, nakon što mi je dosadilo igrati se s lutkicama i izrađivati odjeću za njih.

Nekako, činilo mi se kako bi to što uživam u spontanoj i kreativnoj igri s „krpicama“ moglo više koristiti meni nego lutkama, što je naravno bilo točno. Sama sam na taj način kreirala svoj izgled. Znala sam prepoznati što mi lijepo pristaje i u čemu se dobro osjećam.

Ubrzo zatim pojavio se interes prijateljica pa sam počela pomalo kreirati i šivati i za druge.

Kasnije mi je to postalo prvo i osnovno zanimanje, što sam i pretvorila u mali „kućni biznis“ i pomirila na neki način privatni i poslovni život.

 

HDLC: Pokrenuli ste i svoju vlastitu liniju haljina? Što vas je inspiriralo na taj korak?

Da, prije nekih godinu i pol, počela sam kreirati haljine koje su praktične, udobne i dopuštaju lako i dinamično kretanje, a ipak zadržavaju svoju osnovnu funkciju – da se žena osjeća ženstveno u svakoj prilici.

Inspiracija mi nekako uvijek dolazi spontano iznutra, nekako kao da ju pronalazim „u sebi“, no naravno to je uvijek i posljedica mnogih razgovora sa ženama o njihovim izazovima i težnjama.

Kako sam i sama jedna od njih, nije mi teško prepoznati i razumjeti o čemu se radi.

 

HDLC: Kažete za sebe da ustvari ne radite, nego „živite“ svoj posao? Što to zapravo znači, i što vas najviše pokreće i veseli u poslu?

Meni je posao ustvari i stil života, nekako je sve povezano i nerazdvojivo. Promišljanje o bilo kojem segmentu života je i dalje kreiranje – igra i razvoj – neovisno o tome radi li se o kreiranju sebe kao drugačije osobe ili naprednije verzije sebe, ili je riječ o uređivanju svog privatnog i poslovnog okruženja. Jednako mi je zanimljivo i jedno i drugo, i opet − usko povezano.

Ono što me oduvijek najviše pokreće i veseli u poslu je pogled na ženu kojoj se ozari lice kada sebe vidi u ogledalu. To je jednostavno neprocjenjivo. Kao da u tom trenutku ponovo otkriva sebe i svoju jedinstvenost.

Od toga sve kreće. Tu se oslobađa pokretačka snaga i kreativnost. Na taj način nekako postaje „magnet“ za ljude, okolnosti i događaje koji joj pomažu postići nešto što želi ili naučiti nešto novo.

 

HDLC: Nije li se zbog toga pojavio i interes za life coaching? Certificirani ste life coach za TT COACHING® program?

Naravno, to je svakako smjernica koja me uputila, htjela sam biti u mogućnosti ženama pomoći više od samog kreiranja i šivanja.

Ispostavilo se da sam tim potezom prvo najviše pomogla sebi.

Osim same edukacije, puno mi je pomogao individualni rad sa Tomislavom koji i danas traje, jer sam se u jednom trenutku  našla u velikom raskoraku između onoga što želim i onoga što mislim da mogu.

Sve što mislimo o sebi često ne mora biti pravo stanje stvari, ponekad je samo zaostalo „naučeno“ razmišljanje. Upravo taj dio mog „razmišljanja“ o sebi bio je velika prepreka na putu ostvarenja nekih ozbiljnijih pomaka u privatnom i poslovnom životu.

Ono što sam učila i trenirala sa svojim osobnim trenerom je kako ne vjerovati svemu što mi se mota po glavi, osobito u situacijama koje su mi izazivale stres.

Sad kada pogledam unazad, neizmjerno sam sretna što sam samoj sebi dala dopuštenje javiti se i potražiti suradnju, pomoć i podršku.

Isto tako, neizmjerno sam zahvalna Tomislavu na pruženoj potpori i treningu.

I velikom strpljenju.

No sama ideja osobnog razvoja nekako je uvijek prisutna. Literatura osobnog razvoja i slične teme zanimaju me još od dvadesetih, točnije, otkako sam postala majka.

To je trenutak kada postanemo odgovornije za sebe i svoj život jer smo potrebne još nekome za njegov rast i razvoj pa samim time i osjećaj odgovornosti poraste.

Sjećam se da sam u nekim periodima života, kada bi nastupila stagnacija i dosadna rutina, snažno osjećala kako sam „gladna znanja“ – ta misao mi je bila prisutna u glavi.

Nekako mi je na kraju edukacija o coachingu bila prirodan slijed događaja, a program našeg autora i coacha Tomislava Tomića činio mi se idealnim za mene.

 

HDLC: Kao posljedicu svega toga, u svojoj ponudi osim kreiranja i izrade odjeće imate i radionice fashion coachinga i tečajeve šivanja. Što je u pozadini jednih, a što iza drugih?

Uvijek je druženje, razmjena iskustava i dobra zabava u pozadini svega što radim jer sam po prirodi takva osoba. Nekako uvijek imam potrebu izvući neku vrstu izvorne radosti i veselja na površinu, kako kod sebe tako i kod drugih ljudi.

Fashion coaching se osvrće na teme kreiranja osobnog stila odijevanja gdje je nezaobilazno detaljno proučavati svoje tijelo i svoje karakterne osobine.

Na taj način žene prepoznaju tko i što zaista jesu i koliko su u stvari predivne i jedinstvene. Prepoznaju aspekte sebe koje bi voljele unaprijediti i poraditi na njima pa samim time i opuštenije pristupaju nekim životnim i poslovnim izazovima te novim postignućima.

Na taj način poraste im svjesnost o svojim osobnim snagama i mogućnostima.

Tečajevi šivanja daju mogućnost svakoj polaznici naučiti kako odjenuti samu sebe i na taj način učiniti se posebnom, istodobno uživajući u kreiranju, stvaranju i razvoju nove vještine. Osim što je zabavno, šivati za sebe također znači redovito se „družiti“ sa svojim tijelom i svojim karakternim osobinama kojih možda u svakodnevnom životu nismo ni svjesni.

 

HDLC: Iz svega ovoga čini se da ste sve svoje strasti objedinili u svom poslovanju?

Ustvari da. Nekako mi jedino na taj način poslovanje ima smisla. Moram osjećati svrhu onoga što radim da bih mogla raditi i stvarati, a to je moguće jedino kada služim kroz svoj posao onome što smatram da je važno i meni i drugim ženama.

 

HDLC: I za kraj, što biste poručili djevojkama,  poslovnim ženama, majkama?

Učite kako zaista voljeti sebe.

Prvo to morate znati vi same.

Od toga sve kreće.

 

Za više informacija o Violetinim proizvodima i uslugama posjetite njezinu web stranicu: http://violetavran.com